Nyomtatás

Újra kell tervezned az életedet? – megoldás lehet a felnőttképzés

2022-12-08 315

A jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzet minden munkavállalót érzékenyen érint, hiszen számos olyan élethelyzet adódhat, amikor újratervezésre van szükség. A DEKRA Akademie szakértője elmondja, mikor érdemes felnőttképzésben gondolkodni, és milyen lehetőségek közül választhatunk.

Akár tervezetten, akár váratlanul, de rengeteg olyan helyzet állhat elő, amikor a szakmai karrierünk fordulóponthoz ér. Meglehet, hogy egy magasabb pozíció betöltéséhez vagy a vágyott új munkahely megszerzéséhez van szükség a jelenlegi tudásunk magasabb szintre emelésére, de az is lehet, hogy eljön az a pillanat, amikor teljesen új, versenyképes szakmát szeretnénk tanulni.

Szerteágazó választási lehetőségek

„A 30-40 éves korosztály igen tudatosan választ tanfolyamot, és gyorsan szeretne gyakorlatorientált képzésben használható szakképesítést szerezni” – mondja Tornyi Lajos, a DEKRA Akademie értékesítési igazgatója. A piacvezető felnőttképzési szolgáltató idei tapasztalatai alapján úgy látja, hogy különösen népszerűek a mezőgazdasági tanfolyamok és a különféle gépkezelői képzések. Az utóbbi képzési lehetőség többféle gépcsoportot ölel fel, melyek mindegyike jól hasznosítható, köszönhetően az új szabályozási környezetnek – ennek értelmében ugyanis egyre több megfelelő jogosítvánnyal rendelkező szakemberre van szükség a piacon.

A mezőgazdasági képzések hasonlóan sokszínűek, ráadásul vannak köztük olyanok, amelyek egy önálló vállalkozás elindításában is segíthetnek. „Sokan talán nem is tudják, de az aranykalászos gazda képzést akkor is el kell végezni, ha valaki földet vásárol vagy örököl” – teszi hozzá a DEKRA Akademie értékesítési igazgatója.

Ezek mellett népszerűek az energetikai és villamos képzések is – például a kazánkezelő és hűtéstechnikai vagy a feszültség alatti munkavégzéshez kapcsolódó elektromos tanfolyamok, – amelyek ugyancsak stabil, használható tudást adnak a résztvevő kezébe – akár a jelenlegi tudását szeretné továbbfejleszteni, akár új szakmát szeretne tanulni.

Remek befektetés

Az önmagunk fejlesztésére fordított idő és pénz mindig megtérül – ezzel az örök igazsággal a legtöbben tisztában vagyunk, ám felnőttként épp ezeket tudjuk egyre nehezebben rászánni. Ha azonban kényszerűségből munkahelyet váltunk, karrierváltást tervezünk, esetleg külföldön képzeljük el az életünket, sorsfordító lehet, ha egy olyan új szakmát tanulunk, amely valóban versenyképes.

Aki felnőttképzési tanfolyamra jelentkezik, annak fontos tudni, hogy pontosan mire vállalkozik. E képzési formának hatalmas előnye, hogy a szakképesítést viszonylag rövid idő alatt megszerezhetjük, a tanfolyamok egy évben többször is indulnak, ráadásul valóban a piaci igényekre reflektálnak. A befektetett energia és idő így sem csekély, azonban ennek köszönhetően belátható időn belül jövedelmező szakmához juthatunk, ami megoldást jelenthet a leépítések és a gazdasági nehézségek viharában.

I Forrás: Üzleti Hírszerzés/ Kufár Róbert | KRQ | Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 
Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Hírek, események