Nyomtatás

Milyen gyorsan lehet most eladni egy ingatlant?

2022-11-04 317

Míg korábban azokat az ingatlanokat jellemezte hosszú eladási idő, melyek erősen túl voltak árazva, most bekerültek közéjük a nagyméretű, rossz energiahatékonyságú ingatlanok is. De ez is csak akkor igaz, ha nem csökkent árat a tulajdonosuk.

Az értékesítési időt alapvetően az ár határozza meg: akár két hét alatt is el lehet adni egy korszerű családi házat, főleg ha épp kevés hasonló ajánlat van a kínálatban - szögezte le Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. irodájának szakmai vezetője. A szakértő szerint keresettek voltak az elmúlt hónapokban a panelek és a téglaépítésű lakások is, ezek között elsősorban a felújított, korszerű ingatlanok, de igény lenne 50-70 négyzetméteres, korszerű házakra is.

Ezeket a típusokat gyorsan el lehet adni, ha reális áron kerülnek a piacra. Úgy véli ugyanakkor, hogy a korszerűtlen, nagyméretű ingatlanok esetében akár 20-35 százalékos árcsökkentésre is szükség lehet, hogy egyáltalán megfontolják a vevők a megvásárlásukat.

Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodájának szakmai vezetője is arra hívta fel a figyelmet, hogy ha egy lakás jól volt árazva, gyorsan el lehet adni még a nehezedő piaci helyzetben is. Az ingatlanközvetítő is adott el úgy ingatlant, hogy az a jól meghatározott ár miatt még azon a napon elkelt, amikor megjelentette a hirdetést. Ebben az esetben azért sikerült a gyors értékesítés, mert jól volt megállapítva az ingatlan ára - magyarázta.

Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai irodáinak régiós vezetője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az ingatlanok egy része eladhatatlanná válhat a rezsivel kapcsolatos kormányzati intézkedések hatására, melyek miatt ismét a kisebb ingatlanok, így többek között a panellakások válhatnak kelendőbbé. A nem megfelelően korszerűsített ingatlanok ára szerinte is csökkeni fog.

Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX., XX. és XXIII. kerületi szakmai vezetője szerint az elmúlt hónapokban legkönnyebben a felújított panellakásokat lehetett értékesíteni: ha jól voltak beárazva, akkor akár 1-2 hét alatt is vevőt lehetett találni rájuk, de átlagosan mintegy 2 hónapos értékesítési időről beszélhettünk. Ez a felújítandó panelek esetében 2-3 hónapra nyúlt, míg a családi házaknál vagy a közös udvaros lakásoknál jóval hosszabb értékesítési idővel számolhattak a tulajdonosok.

Persze a családi házak iránt is érezhető a kereslet, de főként a felújított ingatlanok érdeklik a vevőket. A döntéseket befolyásoló tényezők között ugyanis ma már sokkal nagyobb szerepet  kap az ingatlan energiaháztartása, vagyis egy jó energiahatékonyságú ingatlan a várható rezsiköltség miatt gyorsabban elkel, mint egy korszerűtlen - tette hozzá Rencsevics Mária.

Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetőjének szavaiból kiderült, hogy a két észak-pesti kerületben is 1-3 hónapos értékesítési idővel lehetett számolni, ugyanakkor arra lehet számítani, hogy mind az alku mértéke, mind pedig az értékesítési idő jelentős mértékben növekedni fog.

Hasonló volt a helyzet egyébként a budapesti belső kerületekben is, ahol Garaba Gergely, a Balla Ingatlan belvárosi irodájának szakmai vezetője szerint, ha egy megfelelően árazott ingatlan került a piacra, melyen nagyobb felújításokra nem volt  szükség, akkor 2-3 hónap alatt értékesíteni lehetett. Viszont, ha túlárazott ingatlanról volt szó, akkor a folyamat elnyúlt akár 6 hónapra, vagy még tovább.

És a helyzet a jövőben sem fog javulni, mert érezhetően egyre kevesebb az érdeklődő: kevesebben keresnek befektetési lehetőséget, de a hiteles vevők száma is visszaesett - tette hozzá Garaba Gergely.

I Forrás: ballaingatlan.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Hírek, események