Nyomtatás

Mi lesz, ha tényleg megszűnik az amerikai-magyar adóegyezmény - elemzés

2022-07-11 527

Az Egyesült Államok 2022. július 8-án értesítette Magyarországot, hogy egyoldalúan felmondja a két ország között 1979-ben megkötött kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt.
De mit is jelent ez? Röviden: 15% helyett 35%, 5% helyett 30% osztalékadó.  A magyar befektetőknek, aki amerikai társaság részvényét vásárolta meg a tőzsdén, jelenleg a kifizetett osztalékra legfeljebb 15% amerikai forrásadót lehet felszámítani.

Az egyezmény megszűnése esetén 30%-os forrásadóval kell számolniuk az amerikai osztalék után. Ezt azonban a magyar szja-törvény még további 5% személyi jövedelemadóval is megfejeli. Összesen tehát az ilyen hozamokat egyezmény hiányában 35% jövedelemadó terhelné.

Magyar társaságok amerikai leányvállalatai oldalán is jelentős adónövekedésre lehet számítani, hiszen ott az osztalék után eddig összesen 5% amerikai forrásadót kellett megfizetni. Egyezmény nélkül viszont ezek mértéke 30%-ra emelkedne.

Ha további kérdése merül fel a témával kapcsolatban, keressen kérem az alábbi elérhetőségeimen.

I Forrás: www.prolawyer.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Hírek, események