Nyomtatás

A bérlakáspiacon érintett tulajdonosok sok európai országban jó évek elé néznek

2022-04-21 270

A bérlakáspiacon érintett tulajdonosok nemcsak nálunk, de sok európai országban jó évek elé néznek. Annyira, hogy egyes piacokon már az irodai szintet súrolják a hozamok – derül ki a Colliers International friss lakáspiaci jelentéséből. 

Az összefoglaló szerint tavaly nem kevesebb mint 89 százalékkal több pénz áramlott a befektetési lakásokba 2020-hoz képest. Az abszolút számoknál is fontosabb, hogy az ilyen befektetések aránya először lépte át a 30 százalékot az összes ingatlanbefektetési célterületen belül. A Colliers szerint emögött egyértelműen a nagyon erős kereslet áll, amit nem tud kielégíteni a kínálat.

Luke Dawson, a cég tőkepiaci részlegének ügyvezető igazgatója úgy látja, hogy a kontra ciklikus, defenzív befektetési lehetőséget kereső pénzek fűtik ezt a piacot. Példának említi, hogy a kifejezetten bérbeadásra épített társasházak egyre népszerűbbek, de feljövőben vannak a szociális bérlakásépítési projektek is. 

Bár ő nem említette, de Budapesten is beindult ez a biznisz, egyelőre csak egy nagyobb, mintegy 260 lakásos, elkészült projektről és egy épülő, hasonló méretűről tudni, mindkettő a magyar Metrodom lakásberuházó céghez fűződik, amelyik eladta az épületeket egy bérbeadó-üzemeltető cégnek.

lakaspi2

Hozamok a különböző ingatlantípusoknál. (Iroda, ipari, lakás, kiskereskedelem) Forrás: Colliers

Igencsak dinamikus a kollégiumi piac is, a fővárosokon kívüli felsőoktatási intézmények száma és elfogadottsága is növekszik, s ez keresletet támaszt a nagyobb ingatlanokra. A tanácsadó cég itt megemlítette Olaszországot, Spanyolországot, illetve Közép-és Kelet-Európa egyes nagyvárosait. Úgy véli, hogy Európa gyakorlatilag lemásolja az amerikai fejleményeket, ott egyre több közepes vagy kisebb város is felkerült a lakásbefektetők térképére, példának Tucsont, San Antonio városát és Charlestont említette. 

Európában a skandináv nagyvárosok feltétlen jó célpontnak számítanak. Az abszolút listát Berlin vezeti, Barcelona a leggyorsabban növekvő ezen a téren, de szorosan ott van mögötte Madrid, Helsinki és Dublin is. Göteborgot és Manchestert külön is magasztalják a számok alapján, ahol még nem túl drága megvenni egy lakást és még mindig kiváló hozamokat lehet elérni a fővároshoz képest.

Céges vonalon is nagy mozgások vannak és jelzik, mennyire ígéretes a lakáspiac. Németország itt is az élen van, elegendő emlékeztetni arra, hogy a Vonovia 2021 végén megvette a Deutche Wohnen céget és ezzel 568 ezer lakásos portfóliót tarthat fenn. Ez a tranzakció bebetonozta Berlin első helyét és még további erősödés jöhet, ne feledjük, hogy az ukrajnai háború miatt százezrek érkeznek Németországba, s nekik is kell valahol lakni.

Franciaországban tavaly 7,4 milliárd euró értékben cseréltek gazdát a befektetésre szánt lakások, ez kétszerese a 2019-es mutatónak. A Colliers szerint jelentős fejlemény, hogy egyre több olyan üzemeltető lép az üzleti bérlakáspiacra, amely eddig szociális lakásokat kezelt, de látván a nagy keresletet, most egy másik területen is próbálkozik, méghozzá a még csak az építési szakaszban lévő társasházaknál.

A diákokkal szépen ellátott olasz egyetemi városok ugyancsak felívelésben vannak. Bolognában és Milanoban is egyre több a befektető, de az ottani új társasházi projektek nem tudnak olyan gyorsan bővülni, mint a francia vagy a német piacon, egyelőre a német vagy a francia társaikhoz képest az olasz fejlesztőknek nagyobb akadályt jelentenek az emelkedő kivitelezési költségek.

Sokkal előrébb jár a brit piac. Tavaly 14,5 ezer bérbeadásra épített lakást adtak át, ez 24 százalékkal több mint 2020-ban volt. A befektetők 5,6 milliárd euró értékben vettek lakásokat, ez 33 százalékos emelkedés az előző évhez képest. Ez az ütem egyesek szerint már közel hozza a túlkínálatot, de az adatok, például a bérbeadásra épített lakások terén vezető Manchesterből, épp az ellenkezőjét mutatják, ott emelkedett a leggyorsabban bérleti díj, márpedig ezt a mutatót nézik a leginkább a befektetők. 

A briteknél a bérbeadásra épített lakásokra költött pénz a teljes ingatlanbefektetési tortából mindössze 9 százalékot hasított ki 2021-ben, az Egyesült Államokban viszont 35 százalékot, vagyis messze még a piac telítődése – érveltek a tanácsadó cég szakértői.

Forrás: Colliers – mfor.hu, Mester Nándor

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Hírek, események