Nyomtatás

A kis bevásárlóközpontok és a kiskereskedelmi parkok jelentőség erősödött

2021-12-15 351

A diszkont kiskereskedők egyre nagyobb érdeklődést mutatnak üzlethelyeik bővítése iránt, beleértve a hagyományos bevásárlóközpontokat is - értesült az OGH Hírügynökség a Colliers legfrissebb, Közép-Kelet-Európa 16 országára kiterjedő kutatásából.

Az előrejelzések szerint a diszkont kiskereskedők nagyon vonzónak találják a közép- és kelet-európai (KKE) piacot, mivel a vásárlók az általuk kínált "ár-érték arányos" megközelítést részesítik előnyben - hívja fel a figyelmet a Colliers elemzése (ExCEEding Borders CEE | December 2021 Alive & Kicking CEE-16 on the radar of discounters).

Kevin Turpin, a Colliers közép- és kelet-európai regionális piackutatási igazgatója kifejtette:

A folyamatban lévő világjárvány ellenére a GDP pozitív irányú visszapattanását észlelhettük. Az infláció növekedése és a globális ellátási lánccal kapcsolatos problémák, amelyek a termékek és erőforrások növekvő költségeit növelik, együttesen azonban mind hozzájárulnak a termelők, kiskereskedők és végső soron a fogyasztók előtt álló kihívásokhoz."

„Mivel a világjárvány hosszú távú hatásai még mindig nem ismertek, a kisebb bevásárlóközpont-formátumok és a kiskereskedelmi parkok jelentőségének növekedése erősödött. Az építés alatt álló vagy előrehaladott tervezési szakaszban lévő projektek többszörös száma alátámasztja ezt a tendenciát" - teszi hozzá.

Nemzetközi és helyi fejlesztők továbbra is érdeklődnek a kiskereskedelmi parkok iránt

Számos fejlesztő fektet be ebbe a piaci szegmensbe, például az Immofinanz, a Saller, az EDS RP, a Trei Real Estate és a Fidurock. A fejlesztők, a befektetők és a kiskereskedők részéről az ilyen típusú eszközök iránti „étvágy” erősnek tekinthető. E piaci szegmens fejlettségi szintje a közép-kelet-európai országokban eltérő, de a kiskereskedelmi parkok szegmense nagy fejlődési potenciált mutat.

Élelmiszer és nem élelmiszer diszkont kiskereskedők horgonyoznak a kiskereskedelmi parkokban

Az élelmiszer- és nem élelmiszer jellegű diszkont kiskereskedők gyakran meghatározó szerepet játszanak a kiskereskedelmi parkokban. A kisebb kiskereskedelmi parkok a mindennapi vásárlókra összpontosítanak, akik rendszeresen látogatják őket, ezért az ilyen komplexumok többségében jellemzően az élelmiszer- vagy nem élelmiszer jellegű diszkontáruházak a főbérlők. Ez a tendencia mind a nagyvárosok kiskereskedelmi parkjaira, mind pedig a kisebb városokban lévő projektekre vonatkozik. Ez a közép- és kelet-európai lakosok változó vásárlói magatartásának eredménye. Ugyanakkor a hagyományos bevásárlóközpontokon belüli üzlethelyiségek iránti növekvő érdeklődés is megfigyelhető.

A közép- és kelet-európai 16 országban több mint 30 élelmiszerdiszkontlánc működik. Az élelmiszerdiszkontok és a szupermarketek közötti különbség azonban egyre inkább elmosódik. A kezdeti kemény diszkont koncepció után a kiválasztott élelmiszerdiszkontok elkezdték átalakítani kínálatukat, hogy versenyre keljenek a hagyományos szupermarketekkel. Ugyanakkor a kiválasztott szupermarketek a "legalacsonyabb ár" marketingre összpontosítanak, és saját márkás termékeket is bevezettek. Az évek során a diszkontok és a szupermarketek közötti különbség a kínálatból és a termékek üzletekben való bemutatásának módjából kiindulva eltűnt.

Vezető kiskereskedők Közép- és Kelet-Európában

Az üzletek számát tekintve a KKE-16 országaiban a vezető kiskereskedő a portugál Jeronimo Martins tulajdonában lévő Biedronka, amely több mint 3100 üzlettel rendelkezik Lengyelországban. A második helyen a német Schwarz csoport tulajdonában lévő Lidl áll több mint 2000 üzlettel. Ukrajna legnagyobb élelmiszerdiszkontlánca, az ATB a harmadik helyen áll. A Lidl és a Kaufland mellett a közép-kelet-európai régióban aktív német láncok közé tartozik az Aldi, amely Lengyelországban Aldi Nord, Magyarországon pedig Aldi Süd néven van jelen, valamint a Penny, amely a Cseh Köztársaságban, Magyarországon és Romániában van jelen. 2020 eleje és 2021 első félévének vége között több mint 1350 élelmiszerdiszkont üzlet nyílt a közép- és kelet-európai régióban. Ez megerősíti, hogy a régió továbbra is a fejlődés útján halad, és képes sok új létesítményt befogadni.

Nem élelmiszeripari diszkontláncok a közép- és kelet-európai régióban

A közép- és kelet-európai régióban több mint 45 nem élelmiszeripari diszkontlánc működik. Az üzletek számát tekintve a legnagyobb a Pepco, amelyet a KiK, az Avrora és az Ostrov Chistoty követ. A Pepco közel 2500 üzlettel 11 országban van jelen. A Pepco csoport a tulajdonosa a Dealz márkának is közel 100 üzlettel Lengyelországban. A második legnagyobb lánc Közép-Kelet-Európában, a KiK közel 1000 üzlettel rendelkezik 8 országban. Ezek, valamint a holland Action márka és a német TEDi márka úgy döntöttek, hogy kiskereskedelmi parkokban megnyitott üzleteken keresztül lépnek be a közép-kelet-európai piacokra. Gyors növekedésük során azonban ezek a láncok a hagyományos bevásárlóközpontokban is keresik a lehetőségeket.

"Smart-shopping" trend

Továbbra is hatalmas potenciál rejlik a diszkontáruházakban. A közép-kelet-európai fogyasztók jó része gyakran több üzletben is vásárol, attól függően, hogy melyik kínálja a legkedvezőbb feltételeket. Ez az "okos vásárlás" trend előnyös a diszkont kiskereskedők számára. Ráadásul úgy tűnik, hogy a diszkontok kevésbé szenvedtek a hagyományos kiskereskedőkhöz képest. A gyakran kisebb, szabadtéri parkolókkal és egyedi bejáratokkal rendelkező diszkontok a világjárvány idején valamivel kisebb zavarokat tapasztaltak a különböző szabályozások, illetve a vásárlói aggodalmak miatt.

A 2021-re vonatkozó főbb adatok:

  • A hagyományos bevásárlóközpontok száma a közép- és kelet-európai 16 országban meghaladta az 1200-at
  • A hagyományos bevásárlóközpontok állománya megközelítőleg 28,5 millió négyzetméter
  • A kiskereskedelmi parkok kb. 1,350 projektet tesznek ki
  • A kiskereskedelmi parkok teljes állománya kb. 9 millió négyzetméter

* Ebben a jelentésben a KKE-16 országokra összpontosítunk: Albánia, Fehéroroszország, Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Cseh Köztársaság, Lettország, Litvánia, Montenegró, Észtország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, és Ukrajna.

| Forrás: Colliers International

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Hírek, események