Nyomtatás

Brutális növekedés lesz az építőanyagárakban?

2021-11-26 553

Az építőiparban amúgy is viharosra sikerült 2021-es év végére már épp rendeződni kezdett a cement, sóder, épületfa és acél ára, és a készlethiány is megszűnt. Az energiaárak elszállásával azonban máris riasztó jelek látszanak.

A Világgazdaságnak nyilatkozó Tibor Dávid, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának (HÉT) elnöke nem tart a hazai gyárak leállásától, de azt hangsúlyozta, hogy az energiaárak megugrása miatt mindenképp árkorrekció várható. Ez elsősorban szigetelőanyagok, gipszkartonlapok árában lesz érzékelhető, ami várhatóan 20 százalék felett fog emelkedni, a tégla és a kerámiaburkolatok ára akár még ennél is többel, a bányászott építőipari termékeké viszont átlag alatt nő majd csak.

A hazai gyártók elkötelezettek a termelés fenntartása mellett, ezért nem tart a magyarországi építőanyaggyárak leállásától Tibor Dávid, a hirtelen megnőtt energiaárak korrekciója miatt azonban 10-30 százalék közötti áremelést lát reálisnak és átlagosan ötödével megnövekvő építőanyagárak nagyságrendileg 10 százalékkal növelhetik meg az építkezés összegét.

Az energiaigényes termékek ára januártól emelkedni fog várhatóan, ami az építkezések és felújítások költségeit is érezhetően növelni fogja. Jelentősen drágulhatnak az építőanyagok árai 2022 januárjától a Világgazdaság szerint.

Bár az épületfa ára már jelentősen csökkent a fatelep

tulajdonosok és az építtetők nagy örömére a nyári plafonértékekhez képest, nem kizárt, hogy tél közepe-vége felé – vagy az építkezési szezon kezdetével, legkésőbb tavasszal – az is emelkedni fog. Az üzemanyagköltségekkel ugyanis a fatelepek költségei is nőnek, ráadásul a fűrészüzemek kapacitása sem lesz korlátlan egyes hírek szerint. Ezért akik még kivártak az épületfa beszerzésével, érdemes lehet most körbenézni a fatelepeken, és beszerezni a most éppen csökkenő árú terméket, mert elég valószínű, hogy ennél olcsóbban már nem fognak tudni faanyaghoz jutni.

Mivel a gyártókat is váratlanul érte ez a helyzet, közös fellépést szorgalmaznak a kormány felé, a vállalati energiaárak megfékezését szorgalmazva. Ezzel elkerülhető lenne szerintük egy újabb krízishelyzet, valamint az Otthonfelújítási támogatás meghosszabbítását is javasolják az idő- és anyaghiány miatt, legalább az energetikai korszerűsítések terén.

| Forrás: Világgazdaság – Privátbankár.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Hírek, események