Nyomtatás

Vizsgálódik a GVH a magas épületfaárak miatt – időszerű ez?

2021-11-05 438

Október végén sajtóközleményt adott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mely szerint gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán. A vizsgálat célja a közlemény szerint, hogy feltárhassa a faanyagok drasztikus, országszerte érzékelhető áremelkedésének illetve készlethiányának okait – közölte a hivatal az MTI-vel. De hol tart most az épületfa ára? Van-e hiány, és ha igen, mekkora?

Az MTI-nek adott közlemény kiemeli, hogy a GVH prioritásként kezeli az utóbbi időszakban tapasztalható drasztikus építőipari alapanyag-áremelkedéshez kötődő, esetleges piaci torzulások vagy jogsértések feltárását. Mivel épületfából a hazai építőipar jelentős mértékű importra szorul, az építkezők összetett, sokszereplős értékesítési láncon keresztül juthatnak hozzá a szükséges alapanyaghoz. Az áremelkedés és a termékhiány a kereskedelmi lánc minden szintjén tapasztalható volt 2021-ben, a GVH és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös hatósági fellépéssel tartott helyszíni ellenőrzéseket és kutatásokat több jelentős piaci szereplőnél. (A Nébih látja el erdészeti hatóságként a hazai faanyag-kereskedelmi lánc szereplőinek felügyeletét, amely magában foglalja a fatermékek útjának nyomon követését első piaci forgalomba helyezésüktől kezdődően a teljes értékesítési láncban, kiemelt figyelemmel a más országból származó faanyag legális eredetének ellenőrzésére.)

Az épületfa ára az elmúlt egy évben valóban sosem látott mértékkel drágult. Azonban az árak az elmúlt hónapokban éppen hogy normalizálódtak, sőt már jelentős árcsökkenést lehet tapasztalni – tudtuk meg a Tura Fatelep ügyvezető-tulajdonosától. Az említett fatelepen a fenyő-fűrészáru ára már harmadik-negyedik ízben csökken. Készlethiányról sem beszélhetünk nyár közepe, vége óta, sőt éppen hogy feltöltődés látszik a beszállítói készletekben. Ezt más piaci szereplők is ugyanígy látják, így értetlenül állnak a jelenlegi vizsgálat előtt. „A vizsgálat jogos – vélekedik az üzletember –, de kissé megkésett. Az épületfa teljes mértékben külföldről származik, az esetleges extra haszon nem a hazai fatelepeknél, kereskedőknél, hanem a külföldi beszállítóknál realizálódhatott. A magyar piaci szereplőknek nincs befolyásuk az árára, és nem érdekük szétverni a saját piacukat irreálisan magas árakkal. Most már csak visszamenőlegesen lehet feltárni, mi okozta a hiányt, illetve mekkora kitettsége van a fatepeleknek, épületfa-kereskedőknek az egész hazai építőipari szektorral együtt, és megvizsgálni, egy következő hasonló helyzetben hogyan lehet ezt orvosolni.”

A vizsgálat eredményeit a versenyhatóság nyilvános piaci konzultációt követően jelentésben összegzi majd. A jelentés tervezetének elkészítésére a GVH-nak egy hónap áll rendelkezésére, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb egy hónappal meghosszabbítható – olvasható a versenyhatóság közleményében.

I Forrás: fateleptura.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Hírek, események