Nyomtatás

Határon túli tájház nyerte az Év Tájháza díjat

2021-10-12 367

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2021. október 7-8. között Budaörsön tartott XVIII. Országos Szakmai Konferencia és Találkozóján adták át az Év Tájháza díjat, amelyet először nyert határon túli tájház. A díjat 2021-ben a kárpátaljai Nagyberegi Tájház érdemelte ki. Az elismerést dr. Bereczki Ibolya elnöktől, Hegedűsné Majnár Márta ügyvezető elnöktől és Mucsi Gézától, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága munkatársától vehették át a díjazottak.

Az Év Tájháza díjat minden évben egy-egy térség kulturális életében kiemelkedő szerepet játszó, „élő” tájház kapja. A Nagyberegi Tájháznak egy 1898-ban épült parasztház ad otthont. A három helyiségből álló házhoz egy kamra, a kemencének helyet adó „sütő” és egy szín tartozik. Az udvart keresztcsűr választja el a kerttől, ahol botanikus kertet élvezhetnek a látogatók. A tájház fenntartója a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, programjait a Pro Cultura Subcarpathica szervezi.

A tájházban és a hozzá tartozó gazdasági épületekben táncház, kézműves foglalkozások zajlanak. Népi játékok, hagyományos kenyérsütés mellett a kamra szövőházában megismerkedhetnek az érdeklődők a beregi szőttes készítésével. Múzeumpedagógiai foglalkozásokat nemcsak magyarul, de ukrán és orosz nyelven is tartanak a diákoknak.

A tájház programjai az iskolai tanévhez igazodva az őszi szüreti rendezvénnyel kezdődnek, és a nyár eleji pünkösdi foglalkozással zárulnak.

I Forrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Hírek, események