Nyomtatás

Mi vár az építkezőkre?

2021-06-21 756

Az elmúlt hónapok az építőipari árak elszabadulásáról és a kiszámíthatatlanságról szóltak leginkább, most azonban az épületfa és több építőipari alapanyag terén a piaci szereplők és elemzők szerint akár stabilizálódás is várható.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke nemrégiben a helyzet kapcsán úgy nyilatkozott, hogy bizonyos építőanyagok árának – például a faáruk, acélipari termékek és szigetelőanyagok – a növekedése jelentősen eltér az ágazatban tapasztalt 8-9%-os emelkedéshez képest. A 15-20%-os áremelés, de vas- és faáru esetén az árak duplázódása azonban nem független a világpiaci folyamatoktól. A németországi BASF gyár tűzesete és a Szuezi-csatornán történt baleset erősen meghatározta az itteni építőipari árakat is, de a vas- és a faipar helyzete ennél összetettebb, Kína illetve Amerika hatása is érzékelhető – állítják a szakértők.

Az épületfa ellátása egy komplex európai problémaként jelentkezett, a törvényi változások alapvetően megnehezítették az ukrán és a szlovák piacon a fakitermelést, ami a magyar piac ellátását is hátrányosan érintette. Csehországban június elejére elfogyott a fenyőrönk, míg a német piacon sosem látott drágulást tapasztaltak, a fűrészáru és a gyalult faáru ára 27 százalékkal emelkedett. A magyar fenyő-fűrészáru drágulása azonban nem csak ennek volt köszönhető – tudtuk meg egy Pest megyei, a válságos helyzetben is teljes kapacitással működő fatelep vezetőjétől.

Az április vége - május eleje óta extrémen erősödő áremelkedés mögött ugyanis az amerikai piacon kialakult hiány és áremelkedés áll, amely begyűrűzött az európai piacra is. A jelenleg már napi árakkal dolgozó fatelepeknek egyszerre kell megbirkózni a készlethiánnyal és az áremelkedéssel, aminek köszönhetően egyre többen húzzák le a rolót. A szlovák piacon megjelent amerikai, német, arab felvásárlók esetenként a nagy szlovák fűrészüzemek teljes kapacitását lekötötték hetekre is, ami napi 1000-2000 m3 késztermék hiányát idézte elő. Az áruhiányt tetézte az ebből fakadó áremelkedés, illetve a felvásárlók között kialakult árverseny, ami különösen április végén és május elején jutott a tetőpontra.

A piaci helyzetet belülről ismerő szakértő szerint a faipari árak a becslések szerint körülbelül most érhettek a platóra. A jó hír, hogy az amerikai fűrészüzemeknél kialakult ellátási zavar, illetve a gazdasági és környezetvédelmi intézkedések hatásai közül legalább az első végre megoldódni látszik. A május 10-ei rekordmagassághoz képest a faanyag ára csaknem 40%-al mérséklődött a Bloomberg szerint, ami a fűrészüzemek kapacitásnövelésének köszönhető leginkább. A fűrészüzemek kínálatának erősödésére jelentkező árcsökkenés a várakozások szerint tovább fokozódik majd, ami viszont szintén kihat az európai árakra. Az amerikai helyzet rendeződésével ugyanis csökken a szlovák és ukrán faipar iránti tengerentúli érdeklődés, ami az európai, köztük a magyar árak mérséklődésével is jár.

Ezt a várakozást erősíti a Portfolio szakmai fórumán elhangzott tapasztalat is, mely szerint az acél és a polisztirol árának június elején megállt az emelkedése, és a szakma képviselői szerint várható, hogy végre visszaesés fog következni az árakban.  

******

Némi csalódást váltott ki az építőipar áprilisi teljesítménye az MTI-nek nyilatkozó elemzők körében, de a rendelésállomány alapján és várhatóan bővülő források révén lassan felszálló ágba kerülhet az ágazat.

A Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője is a várakozásoknál kedvezőtlenebbnek látja a friss építőipari adatot, és nehezen talál rá magyarázatot. A havi indexek az elmúlt időszakban össze-vissza alakultak - írta, és megjegyezte, hogy legfeljebb a hideg és csapadékos április mérsékelhette az építőipari termelést.

Az építőiparnak a nemzetközi ellátási láncok sérülése és az erős kereslet miatt a következő hónapoktól szembe kell néznie az alapanyagellátási és áremelkedési problémákkal anélkül, hogy a kivitelezési árak elszállnának. Az iparági konjunktúrát alapvetően megerősíteni látszik az erős kereslet, amiben szerepe van az államilag támogatott lakásfelújításnak, illetve a szerződésállományok alapján ismét élénkülni látszó, anticiklikus állami megrendeléseknek.

A világpiaci és belföldi helyzet aggasztó, ehhez képest a Fatelep Tura kereslete nem csökkent, hanem még nőtt is.

A sikeres talpon maradáshoz az előrelátás szükséges, a piaci rések keresése, a piaci információk beszerzése, és a megfelelő időben való raktározás. Országos már a rendelés, megkeresés, erős online jelenlét, és hiány.

Előrehozták a kiszállításokat, idő előtt, mert nem tudni, mi lesz. A pánik, bizonytalanság is rásegített erre.

Nem látható előre a jövő, kiszámíthatatlan a piac, tisztulás és bezárás várható, amit már tapasztalni… Őszre várják többen, h valamit változik a piac, a pánik elmúlik, várják kívülről a csodát. Nem kapnak fát, nem tudják, mi lesz. Csatornabeszállító is megerősítette, hogy nagy beszállítók is áru nélkül vannak.

A drágulás kicsit megállt, olyan, mintha a csúcs közelében lenne az ár. Április vége - május eleje óta erősödött az áremelkedés, napi árakat kapnak a fatelepek is, ezért a vevők felé is ezt tudják tartani.

Most a raktározott mennyiséget tudják pótolni, ezt tudják tartani, nem ők a legolcsóbbak, de nem is herdálják el a fát. Keresnek is rajta, csúcson is vannak, és folyamatos a kiszolgálás. A kapacitás végén vannak, a kereslet nem csökkent, és van készlet, de keresnek is. Időben éltek az áremeléssel, és most bevált a taktika.

Nagyon észnél kell lenni, meddig rendeljük ezt a drága faanyagot, mert ha Amerikában csökkenés van már, akkor kérdés, mikor van itt a plató az árban, meddig érdemes innen rendelni. Azért is van fa, mert többet ígér érte, ráígér az ajánlatokra, így van áruja.

Az árdrágulás oka, h az amerikaiak és németek is (fűrészüzemekben nem volt ember, nem volt elég üzem, ezért nem volt elég áru) felvásárolták a szlovák, cseh rönkfát, ezért is volt itt áruhiány. Ha viszont náluk rendeződik a helyzet, akkor az európai piacot nem terheli az amerikai kereslet. A magyar piacon is olcsóbb lesz a faáru.

A szlovák fűrészüzemet az arab, német, amerikai vevők megkeresték, volt, aki két hétig csak egy másik ügyfélnek fűrészelt, a magyar piacról csak emiatt napi 20 kamion fa kiesett. Ezt mindenki megérzi a magyar piacon.

A pandémia miatt megnőtt az otthoni jelenlét, a barkácsolás, építkezés, kertrendezés, stb. Emiatt is megnőtt a kereslet, a kiköltözések miatt is nőtt az építkezések száma.

A geopolitikai helyzet is úgy alakult, hogy szinte mindenhol zöldsapkás politikus lett a vezető. Szeptemberben újraindul a környezetvédelmi kvótájuk emiatt is innen szerzik be az árut.

A környezetvédelmi kvóta, gazdasági döntések, áruhiány miatt amerikaiak megjelentek, felvásároltak.

| Üzleti Hírszerzés

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Hírek, események