Nyomtatás

Mitől nőnek égig az építőipari árak?

2021-05-10 615

Az építőipari munkák és építőanyagok árának várható emelkedését prognosztizálta a HelloVidék kérdésére Koji László, az ÉVOSZ elnöke, amely azonban csak részben magyarázható a kormány által meghirdetett Otthonfelújítási program iránti érdkelődéssel.

Az ÉVOSZ 400 cég megkérdezésével készített ágazati felmérése alapján Koji László szerint az Otthonfelújítási program iránti érdeklődés növelte a megrendelések számát, ami részben drágulást is okozott. Ez azonban leginkább a munkadíjak növekedésével, munkaerő-hiánnyal magyarázható. Az ÉVOSZ felmérése alapján a kivitelezők három okból kifolyólag várnak áremelkedést: az alapanyagok drágulása (elsősorban a szigetelőanyagok, ragasztóanyagok, hő- és hangszigetelő anyagok, acélipari termékek) kapcsán, másrészt az alvállalkozói bérmunkák árának emelkedése, harmadrészt pedig az élőmunka árának növekedése miatt.

Az építőanyagárak emelkedését azonban nem a kormányzati intézkedés miatt kialakult óriási kereslet, hanem jórészt világpiaci trendek okozzák. Az építőanyagok drágulásának egyik oka például a Szuezi-csatornán történt szállítóhajó balesete, amely a szállítmányozásban komoly fennakadást okozott, és csak a komolyabb raktárkészlettel rendelkező építőanyag-kereskedők tudtak kezelni. Legalább ilyen fontos esemény volt a BASF németországi vegyi üzemében történt tűzeset, amely miatt az építőipari termékek (szigetelőanyagok, ragasztók, festékek, műgyanták, burkolatok, stb.) gyártásához használt kémiai vegyületek előállításában keletkezett fennakadás. A gyár leállása leginkább a hőszigetelő anyagok és munkák terén okoz gondot, de a Portfolio elemzése szerint a hazai építőkémiai termékeket gyártóknál is rövidesen tapasztalható lesz emiatt az áruhiány.

Ez azért is fontos, mert az Otthonfelújítási támogatást leggyakrabban a hőszigetelés, külső szigetelés valamint az ablakcsere, nyílászárók cseréje esetén veszik igénybe. Ezek kivitelezése már most problémás, hiszen a hőszigetelő anyagoknál közel 40-60%-os áremelkedést lehet tapasztalni. Az ablakcsere előtt állók sem dőlhetnek hátra, a műanyag ablakok, nyílászárók gyártói idén már kétszer emeltek árat, és ezen kívül csak azokat a forgalmazókat szolgálják ki, akik 5%-os rendelkezésre állási díjat fizetnek a gyártónak. Az ablakcserénél a felújítás összegét még pluszban emeli a jelentősen megnövekedett, 25-50%-os munkadíj is, ami a szakemberhiánnyal és a munkák iránti megnövekedett kereslettel függ össze.

A másik jelentős költségű felújítási forma a tetőszerkezet, tető cseréje, szigetelése, ahol szintén nincsenek jó hírek. Az épületfa, fenyő-fűrészáru ára már most is jelentősen, 30-40%-os növekedésen ment át, a rétegragasztott gerendáknál van, ahol 60%-os drágulást mértek. Év végére a faipar saját világpiaci nehézségei miatt akár az év elejihez képest 100%-os drágulás is elképzelhető, áruhiánnyal megspékelve.

Nem meglepő, hogy a faipari drágulás és a világpiaci trendek a harmadik legkedveltebb otthonfelújítás, a konyhabútor és beépített bútor cseréje és készítése kapcsán is érzékelhető. A bútorlapok, lapszabászatok alapvető, év eleji 10%-os emelése csak a kezdet, egyelőre ki tudják szolgálni az igényeket, de a konyhabútorok kapcsán már tavaly is négy áremelés történt, összességében 25%-os árnövekedéssel. A Szuezi-csatornán történt baleset például érezhető volt a bútoriparban is, és tavaly év közbeni áruhiánnyal is küzdöttek a lapszabászatok, bútorasztalos műhelyek, így érdemes mielőbb lépni annak, aki jó áron és biztosan szeretne konyhabútort vagy beépített bútort állami támogatással.

(Forrás: csok-otthonteremtesi-kedvezmenyek.blogspot.com)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Hírek, események