Nyomtatás

Megjelent a Colliers “The CEE Investment Scene Q1 2021” jelentése

2021-05-05 725

A Colliers, vezető diverzifikált, professzionális szolgáltató és ingatlankezelő társaság elemzése alapján a nyugat-európai országokból érkező tőke, különösen a német és az egyesült királyságbeli alapok voltak a legaktívabbak, melyek a CEE régió befektetési volumenének nagyságrendileg 50%-át adták.

Kevin Turpin, a CEE régió piackutatásért felelős regionális igazgatója hozzátette: “A pandémia továbbra is érinti a tőkepiacokat, így a CEE régióba áramló befektetések 2020 első negyedévéhez képest csaknem 48%-kal, nagyságrendileg 2,0 milliárd euróval csökkentek. A lassú növekedés ellenére becsléseink szerint a CEE régió 2021 évvégi nagyságrendje 2020-hoz hasonló szintet fog megütni, 10 milliárd euró környékén. Az EMEA-régió előzetes számai 32%-os csökkenést mutatnak az előző év azonos időszakához képest.

A volumen kb. 65%-a Lengyelországot érintette, melyet Csehország, illetve Magyarország követett, 14 és 11%-kal, a vonatkozó sorrendben.

A CEE régió változásai, szektorok szerint (%)

A teljes tranzakciós volumen 50%-át az Irodaszektor adta, melyet az Ipari és Logisztikai (28%), valamint a Kereskedelmi (11%) szektorok követtek. Az árazás összességében relatív stabil maradt, ám az év során az Ipari és Logiszikai szektort érintően némi csökkenés várható a tranzakciós tevékenységek alapján, mely a termékek elérhetőségén múlik.

A CEE régió befektetési volumenének növekedési rátái

Az előző év azonos időszakához képesti változást tekintve a régióban minden ország csökkenést jelzett 2020 első negyedévéhez mérve, Magyarország kivételével, illetve 2019 első negyedévéhez mérve, Lengyelország kivételével. A lassú indulás ellenére a befektetői hangulat erős felzárkózása várható az év második felében, a pandémiás helyzet változásának, illetve az utazási korlátozások lazulásának a függvényében.

2021 első negyedéves elsődleges hozamok (%) & 12 havi előrejelzés

Igen szűk mozgást tapasztaltunk az elsődleges hozamok tekintetében, elsősorban a további elmozdulásokat alátámasztó tranzakciós bizonyítékok folyamatos hiánya miatt. “Továbbra is úgy hisszük, hogy miközben néhány elmozdulás elkerülhetetlen, a jól teljesítő, főbb eszközök a jövőben is megfelelően tartják magukat, ezzel több nyomást helyezve a másodlagos eszközökre. A befektetők logisztikai eszközök iránti magas érdeklődése miatt további szűkülésre számítunk az ilyen eszközök között”, teszi hozzá Kevin Turpin.

A CEE régió változásai, a befektetők eredete szerint

2021 első negyedévét a nyugat- és észak-európai alapok dominálták, a volumen 50%-ával és nagyrészt az Egyesült Királyságból és Németországból származó tőkével. A CEE régió helyi befektetői, főként lengyel, cseh és magyar szereplők is igen aktívak maradtak, jellemzően saját, helyi alpiacaikon. Miközben az utazási korlátozások sok befektetők korlátoznak a lehetőségek megtekintésében, ezzel is csökkentve a befektetések mennyiségét, Szingapúrból és Dél-Afrikából származó tőke is jelen van.

Főbb gazdasági mutatók

A pandémiás helyzet kordában tartásának és így a gazdaságok kevesebb korláttal való működésének a függvényében a CEE régió gazdaságai várhatóan 2021 és 2022 során megkezdik a felépülést, várhatóan 4,3%-os éves átlagos tempóval. A munkanélküliségi ráták növekedtek 2020 során, de talán nem olyan magas mértékben, mint ahogyan néhányan számítottak rá. Ennek eredménye jól tükröződött a kiskereskedelmi szektor növekedési kilátásaiban, amely remélhetőleg a kimondottan igényelt pozitív várakozást ígér a kiskereskedők és az ingatlanszektor számára is.

(Üzleti Hírszerzés)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Hírek, események