Nyomtatás

Többgenerációs CSOK: társasháznál is megkaphatja!

2021-03-12 562

Jó hír a többgenerációs otthontámogatás igénylését tervezőknek, hogy a társasházak tetőterének beépítésére is igénybe vehető a CSOK. Persze, a részletek itt is fontosak, ezért lássuk, hogyan és mire kapható a maximum tízmillió forint.

Mekkora a támogatás összege?

Január 1-jétől a tetőtér-beépítésre is igénybe vehető akár a teljes összegű CSOK támogatás; egy gyermek esetén 600 ezer forint, 2 gyermek esetén 2,6 millió forint, 3 gyermek esetén pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető a CSOK-on keresztül. A CSOK akkor is jár, ha még nem születtek meg a gyermekek, vagy még nincs úton a baba, de tudja a pár, hogy gyermeket szeretne vállalni.

Mire fordítható a támogatás?

A társasházak tetőterének beépítésére is igénybe vehető a CSOK. Ennek feltétele, hogy a tetőtér-beépítéskor egy külön bejáratú lakást kell kialakítani. Tehát ha van egy olyan társasház, amelynek a tetőterében egy lakást tudnak kialakítani, akkor ehhez is igénybe vehető a teljes összegű, akár 10 millió forintos CSOK-támogatás. A megfelelő felhasználást ellenőrzik.

A támogatás önálló, külön bejáratú otthonra vehető fel, amelynek van konyhája, fürdőszobája és lakótere. Ennek megfelelően a lakás kialakításához számtalan munkára igényelhető: többek között tetőcserére, tetőszigetelésre, a tető szerkezetéhez szükséges faanyag és ereszcsatorna vásárlására, vagy az ácsmunka kivitelezésére. Emellett ablak, nyílászáró beépítésére, víz-, villany-, gázszerelés és épületgépészeti munkák végzésére is, valamint a belső terek kialakítására, hideg- és melegburkolásra (járólapozás, parkettázás, csempézés), festésre, stb.

Fontos részletek

Abban az esetben is lehet igényelni a támogatást, ha a család már most is egy olyan otthonban lakik, amelynek a tetőterét be lehetne építeni, és az ő tulajdonukban lenne a tetőterében kialakított lakás is? A válasz az, hogy ilyenkor nem vehetik igénybe a CSOK-ot, mivel ebben az esetben feltétel az, hogy ne ugyanaz a család lakjon az alsó lakásban és a tetőtéri lakásban. A többgenerációs otthonok létrehozását segítő támogatás célja, hogy a fiatalok beköltözzenek a tetőtéri lakásba, az idősebb generáció számára pedig megmarad a földszinti lakás.

A társasház tetőterének beépítésekor sem lehetséges az, hogy egy emeleti lakás tulajdonosai terjeszkednek felfelé.

Csak akkor igényelhető a CSOK, ha valaki megvásárolja úgy a társasház tetőterét, hogy ott új lakást alakít ki. A támogatott otthon alapterületének egy gyermek esetében legalább 40 négyzetméternek, kettő esetén 50-nek, három vagy több gyermeknél pedig legalább 60-nak kell lennie. Ha ez a feltétel teljesül, akkor a teljes, új otthonhoz igényelhető, akár 10 millió forint vissza nem térítendő CSOK támogatás jár az igénylőnek.

(Forrás: csok-otthonteremtesi-kedvezmenyek.blogspot.com)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Hírek, események