Nyomtatás

Az ingatlanbefektetői étvágy a 2021-es év során is erős marad a közép-kelet-európai régióban

2021-02-08 405

Lengyelország és Csehország a régió teljes befektetési volumenének 51%-áért, illetve 26%-áért felel (a vonatkozó sorrendben) – derül ki a Colliers International legutóbbi, “CEE Investment Scene Q1-Q4 2020” jelentéséből.

Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon egyaránt csökkenés mutatkozik az előző év azonos időszakához képest, a volumen tekintetében. Romániában, Szlovákiában és Bulgáriában egyaránt növekedés figyelhető meg. Összehasonlításképp, az EMEA-régió befektetési volumenét tekintve 27%-os csökkenés várható az előző év azonos időszakához képest, ám a Colliers Global Capital Markets: 2021 Investor Outlook jelentése erős visszapattanást jelez a 2021-es évre. A befektetői étvágy a 2021-es év során is erős marad a közép-kelet-európai régióban, ugyanakkor a termékek rendelkezésre állása, valamint a COVID egyes ágazatokra gyakorolt, eltérő hatása továbbra is kihívást jelent.

A Lengyelországot érintő befektetési volumen a CEE-6 országok teljes befektetési volumenének 51%-áért felel. Ezt Csehország követi, 26%-kal, egy nagy, lakossági portfólió értékesítésének köszönhetően. Számos piac az elérhető termékek hiányával küzd, lévén a legkeresettebb eszközök tulajdonosai vagy hosszú távban gondolkoznak, vagy az alacsonyabb áron történő értékesítés helyett, a piacok csillapodásáig várnak.”

– mondta Kevin Turpin, kutatásért felelős regionális igazgató | CEE.

A CEE régió változásai, szektorok szerint (%)

Az előző év azonos időszakához képesti csökkenés ellenére is fenntartja az irodaszektor az első helyét a tranzakciós aktivitás tekintetében. Az ipari szektor volumene szignifikánsan megemelkedett, lévén a befektetők e, látszólag COVID-ellenálló szektor felé igyekeznek diverzifikálni portfóliójukat, a kihívásokkal teli kiskereskedelmi és vendéglátási szektorokkal szemben. A szintén keresett magánbérleti szektor alakulását is érdemes nyomon követni, ám termékei a régió meghatározó részén továbbra is korlátozottan érhetőek el.

A CEE régió változásai, a befektetők eredete szerint

Az Európából (Közép-Kelet-Európa kivételével), valamint a közel-keleti és észak-afrikai régióból származó tőke dominálta a befektetési volument 2020-ban. A legjelentősebb tranzakciót a Residomo lakossági portfólió akvizíciója jelentette a svéd Heimstaden által. Az év során jelentős mértékű német, izraeli, valamint osztrák tőke egyaránt kihelyeződött.

A közép-kelet-európai – különösen magyar, illetve cseh –, belföldi befektetők ismét igen aktívak voltak.

Az ázsiai országokból – és különösen a Szingapúrból – származó tőkebefektetések fenntartják a régió iránti érdeklődésüket. A GLP a Goodman Group ipari portfólióját akvirálta, a GIC pedig ipari portfólióját bővítette. A dél-koreai, illetve kínai eredetű tőke, további akvizíciókkal, különösen az ipari és a logisztikai szektorokat érintve, szintén folytatta tevékenységét.

Az árazást tekintve, az elsődleges ipari és logisztikai hozamok stabilak maradtak, egyes piacokon némi korrigálással. Az elsődleges irodai hozamokat átlagosan 25 bázisponttal, az elsődleges bevásárlóközpontok hozamait pedig 50 bázisponttal térítettük el. Annak ellenére, hogy bizonyos szektorokban nincsenek a további mozgatást támogató, tranzakciós bizonyítékok, továbbra is meggyőződésünk, hogy miközben bizonyos elmozdulások elkerülhetetlenek, az alapvető, jó teljesítményt nyújtó eszközöknek továbbra is így kell teljesíteniük, nagyobb nyomást helyezve a másodlagos termékekre”

- teszi hozzá Kevin Turpin.

(Forrás: Colliers)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Hírek, események