Nyomtatás

Mégis felújíthatunk magunk is: itt a válasz az 50%-ról

2021-01-26 337

Fontos kérdést tisztázott a családtámogatások odaítéléséről döntő Magyar Államkincstár a felújítási támogatással kapcsolatban a Portfolio megkeresésére: végre kiderült, minden tevékenységnél kell-e 50 százalékban anyag- és munkadíjszámlát benyújtani.

A rendelet szerint, amennyiben magunk végeznénk a felújítást, és csak anyagköltségről nyújtanánk be számlát, nem kapjuk meg a támogatást. A hárommilliós támogatáshoz a rendelet szövege szerint 50%-ban kell anyag- és munkadíj is szerepeljen a számlák között, a szigorúan vett értelmezése szerint pedig minden egyes felújítási munka esetén szükséges anyag- és munkadíjszámlát is benyújtani. Ez gyakorlatilag teljesen lehetetlenné teszi, hogy egy ügyes kezű vagy hozzáértő személy a saját házán dolgozva a támogatást igénybe vegye.


Ablekcsere ár csökkenés! Használja ki hatékonyan az 50%-os állami támogatást! Gyors ajánlatkérő és kapcsolat ide kattintva érhető el.


A rendelet értelmezése kapcsán a Portfolio.hu megkereste a Magyar Államkincstárt, hogy mennyire kell szigorúan venni a jogszabályban foglaltakat. Az újság megkeresésére még azt a válasz adták, hogy „nem jár a felújítási támogatás azokra a felújítási munkálatokra, amelyekről csak anyagköltséget vagy csak munkadíjat igazol az igénylő. A számlaösszesítőn feltüntetett minden egyes tevékenység esetében szükség lesz mindkét költségtípusról szóló számlák, illetve a vállalkozói szerződés bemutatására is”.


Fenyő- fűrészárura van szüksége? A turai fatelep közvetlen raktárkészletről szolgálja ki vásárlóit! Részletekért kérem, kattintson ide!


Időközben azonban a megjelent cikk után változott a helyzet: a kormány a helyzetet túl szigorúnak ítélte, és pár nap egyeztetés után arról tájékoztatták a Portfoliót, hogy ez az értelmezés nem életszerű. Ha többféle felújítást is elvégzünk 2022 végéig a lakásunkon, akkor a felújítási támogatás igénybevételéhez mégsem szükséges, hogy minden egyes munkálatra vonatkozóan az anyagköltségekről és a munkadíjról is nyújtsunk be számlát, az egyes munkálatok esetében elég csak egyik vagy másik költségtípusról számlát bemutatni. A kétféle költség arányára vonatkozó feltételeket a teljes, számlával igazolt beruházási költségre vonatkozóan kell „csak” teljesíteni.

Vagyis fellélegezhetnek a felújítani szándékozók, nem kell minden tevékenységről 50%-ban anyag- és munkadíjról számlát benyújtani, elegendő ezt az összszámlák tekintetében teljesíteni.


Szerkesztői megjegyzés:

Érdemes mérlegelni, hogy magunk által megvalósított felújítás azonos minőségű e a szakember által végzett munkával. Ajánlott odafigyelni például az ablakcsere esetén arra, hogy ha nem az értékesítő partner által ajánlott szakemberrel végeztetjük el az ablakcserét, akkor milyen garanciális feltételek mellett tehetjük meg azt? Az ablakcsere ára kivitelezéssel és helyreállítási munkálatokkal együttesen lehetséges, hogy soknak tűnik de sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat és pénztárcánkat, ha körültekintően járjuk körbe az előbb említett kitételeket és mérlegelünk.

(Forrás: csok-otthonteremtesi-kedvezmenyek.blogspot.com)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Hírek, események