Nyomtatás

Épületenergia-hatékonyság növelése termikus bábuval

2021-01-05 387

Az Európai Bizottság 2020-as tervei között szerepel az épületek energetikai állapotának javítása, mely az üvegházhatású gázok kibocsátása mellett az energiahatékonyság növelését is jelentené.

Az épület optimális hőmérséklete függ az emberi tevékenységtől, de a szigetelés, az ablakok, ajtók minősége és a fűtés hatékonysága a legfontosabb szempontok egy lakás vagy ház energetikai állapotának kialakításában. Ehhez adhat segítséget a Pécsi Egyetem fejlesztése, a termikus bábu, mely segít meghatározni az épület optimális hőmérsékletét, a fűtés beállítását vagy éppen a szellőztetés mértékét. Az Európai Bizottság épület-korszerűsítési stratégiát tett közzé 2020 őszén, mely az épületek energiahatékonyságát kívánja javítani az üvegházhatású gázkibocsátások csökkentéséért és az energiaszegénység mérsékléséért. A tájékoztatás szerint a következő évtizedben megkétszereznék az épület-korszerűsítési arányt, és biztosítanák, hogy a felújítások nagyobb energia- és erőforrás-hatékonyságot eredményezzenek. A stratégia megvalósítása révén uniós szinten akár 35 millió épület is felújításra kerülhet.

50% támogatással ablakcsere! Az ablakcsere ár gyors ajánlatkérés, egyszerűen itt!

A stratégia prioritásokat határoz meg a fűtés és hűtés dekarbonizációja, az energiaszegénység és a legrosszabb teljesítményt mutató épületek felszámolása, valamint a középületek, például iskolák, kórházak és közigazgatási épületek felújítása terén. A bizottság a megvalósítás érdekében Bauhaus néven új európai korszerűsítési program elindítását jelentette be – számolt be róla az alternativenergia.hu.

Az épület-korszerűsítés kapcsán a felhasznált energia központi kérdés. A felhasználás mennyiségének csökkenése ugyanis nemcsak az üvegházhatású gázokat csökkenti, hanem a kiadásainkat is. A szigetelés, az ablakcsere, az ajtócsere és a fűtés hatékonysága (pl.: napelem) a legfontosabbak. Az épület optimális hőmérséklete függ a benne végzett emberi tevékenységtől is. Ehhez adhat segítséget a Pécsi Egyetem fejlesztése, a termikus bábu, mely segít meghatározni az épület optimális hőmérsékletét, a fűtés beállítását vagy éppen az ablaknyitás, szellőztetés mértékét.

Napelem rendszer 50% támogatással! Vegye fel velünk a kapcsolatot ide kattintva!

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) szakemberei az ideális épülethőmérséklet kutatásához készítették el a 22 zónára osztott, felnőtt ember nagyságú, úgynevezett termikus bábut. Az eszköz képes folyamatosan és pontosan mérni, mennyi fűtőteljesítmény szükséges a testfelületi hőmérséklet tartásához – szerepel az egyetem közleményében.
A megfelelő hőkomfort a munkavégzés és a pihenés minőségére is hatással van, ezért egy megfelelően kialakított épületben kevesebb a megbetegedés is. A hőkomfort elsődleges összetevője maga az ember, akinek tevékenysége meghatározza a belső hőfejlődést, a ruházat pedig a hő és a pára leadását. Az új eszköz az emberi test hőleadását rögzíti, méri a ruházat hőszigetelési értékét is, majd egy szoftver kiszámítja a hőkomfort értékeket. A bábu légzésszimulációra is alkalmas, be- és kilégzés az orron és/vagy a szájon keresztül. Ennek köszönhetően a közelben lévő szellőzőberendezések működése is ellenőrizhető.

(Forrás: csok-otthonteremtesi-kedvezmenyek.blogspot.com)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Hírek, események